Strah od vezivanja

Imam veliki problem kad su u pitanju veze. Bila sam u vezi trigodi.e i prekinuli smo prije cca godinu dana. U tom periodu sam upoznala puno deckiju. problem je u tome kaj sa ni jednim kojeg sam upoznala nisam htjela nista. bilo je onih sto su mi se svidali ali kad stvari postanu ozbiljne nesto u meni se promjeni i odmah odustanem od moguce veze. neznam kako ali sam trenutno u vezi sa odlicnim deckom. koliko god se trudim da ta veza uspike nemogu se vezati i tesko mi je. nemojte me krivo shvatiti, svida mi se. neznam sto da napravim ili promjenim kod sebe, zasto se nemogu vezati za nekog i izraziti osjecaje. a prema bivsem ne osjecAm nista vise. a prekid je bio dosta ruzan. savjet? :/

1 komentar

  1. Donna says:

    Draga djevojko, strah od vezivanja je vrsta emocionalnog problema kojemu su skloni i muškarci i žene. Osobe sa ovim problemom često mijenjaju partnere, a čim osjete da može doći do vezivanja oni raskidaju, sklone su seksualnim avanturama, seksu bez emocija, a mogu imati i seksualne probleme (ne uživaju dovoljno u seksu ili ne mogu da dožive orgazam). Strah od vezivanja uključuje izbjegavajuće ponašanje, osoba nastoji da izbjegne vezivanje i svaku vrstu initimizacije koja podrazumijeva invenstiranje emocija i emocionalnu razmjenu. Zašto se neke osobe plaše vezivanja? Osobe koje se plaše vezivanja imaju u svojoj životnoj istoriji bolna iskustva odbacivanja i povređivanja od strane osoba koje su za njih bile važne tokom razvoja, tu je prije svega riječ o članovima porodice ali i bivšim partnerkama/partnerima. Vezati se za nekoga znači otvoriti se za drugog, imati povjerenje u drugog. Upravo toga se plaše osobe koje imaju strah od vezivanja.
    U tvom slučaju, ako imaš dovoljno povjerenja u sadašnjeg partnera i s njim se osjećaš koliko toliko sigurno, možeš kroz razgovore s njim pokušati da dodješ do korijena problema, što je to što te tjera na bijeg ili što ti stvara fobiju. Osim toga, ako je ovaj problem kod tebe kulminirao, ni posjeta psihoterapeutu ne bi bila na odmet. Tu bi mogla da se suočiš sa svojim bolnim osjećanjima koja su proistakla iz odbacivanja i kritike. Možeš naučiti da ne budeš preosetljiva na kritiku, da počneš poštivati i cijeniti sebe umjesto da budeš zavisna od tudjeg prihvatanja. Želim ti puno sreće!

    pitaj-donnu.com