Prednosti i nedostaci montažne gradnje

Montažna ili modularna gradnja je proces izgradnje kuće ili druge zgrade u fabrici u vidu manjih delova za kasniju gradnju na licu mesta. Iako su na neki način slične metodama koje se koriste za kuće proizvedene na tradicionalan način, modularne kuće mogu biti različitih oblika i veličina. Umesto da se sastoje samo od dva dela, one su izgrađene tako da se zajedno uklope kao delovi slagalice.

Smanjeni troškovi

Jedna od ključnih prednosti modularne gradnje je ta da je ona mnogo efikasnija kada je reč o troškovima nego tradicionalna gradnja na licu mesta. Modularni graditelji koriste tzv. ekonomiju obima tako što grade više sličnih delova odjednom. Takođe, pošto rade na izgradnji manjih delova zgrade, ne moraju mnogo da koriste merdevine ili skele. I naravno, s obzirom da se najveći deo izgradnje i završni rad obavljaju u zatvorenom prostoru, manji je rizik od kašnjenja u izgradnji koje je uzrokovano vremenskim prilikama i koje može da dovede do toga da radnici sede skrštenih ruku čekajući povoljne uslove za rad.

Potreba za brzinom

Priroda fabričke gradnje takođe čini da se modularne kuće brže izgrade. Često se gradnja vrši na pokretnoj traci koja neprestano radi. Kompanije imaju svoje sopstvene inspektore na licu mesta, tako da jedinice mogu da se provere odmah u procesu gradnje i ne mora da se čeka da dođe gradski inspektor da označi kraj gradnje. Na kraju, kada se gradnja vrši na licu mesta, sve što treba da se uradi je da se izgrađeni delovi polože na odgovarajuće mesto i da se spoje. Ovaj proces može da se završi za nekoliko sati ili dana umesto da se čeka nedeljama i godinama.

Nova gradnja

Modularna kuća je nova kuća. To znači da je izgrađena po modernim standardima i da ima nove uređaje i sisteme. Pošto je to novosagrađena kuća, treba da izaberete zemljište i, na osnovu zakona vaše zajednice i saveta vašeg graditelja, da postavite kuću gde želite na vašem zemljištu. Sa druge strane, izgradnja nove kuće znači da morate pronaći zemljište i pripremiti ga za izgradnju ako to već nije urađeno. Takođe, ne možete se useliti sve dok se izgradnja ne završi do kraja.

Visar montažne kuće.jpg

Veličina soba

Jedan od nedostataka modularne kuće je taj da, za razliku od same kuće koja može da bude veoma velika, veličine soba su uglavnom ograničene. Jedinice u modularnoj kući ne mogu biti prevelike zbog transporta na putevima, što znači da obično ne mogu biti šire od oko 4 do 5 metara i duže od 18 do 23 metra. Dužina obično nije ograničena, ali širina jeste. Sa druge strane, moduli mogu biti visoki oko 3, 5 metra, tako da moguća visina plafona može biti oko 3 metra ako želite. Slaganje modula može vam omogućiti da imate višespratnicu.

Planovi plaćanja

Modularne kuće obično se plaćaju unapred ili na licu mesta. U mnogim slučajevima, nećete biti u mogućnosti da dobijete tradicionalnu pozajmicu od banke dok se ne završi izgradnja kuće. To znači da morate uzeti pozajmicu od vašeg modularnog graditelja. Ove pozajmice često imaju veće kamatne stope od tradicionalnih hipoteka. Takođe, moraćete da pronađete način da finansirate kupovinu zemljišta gde će kuća biti izgrađena.

Više o prednostima montažne gradnje i iskustvu korisnika montažnih kuća čitajte u tekstu na ovom linku.