Sara – previše higijene

Pozdrav!
Ranije sam vodila računa o higijeni, ali u normalnim granicama. U zadnje tri godine počela sam previše da brinem o higijeni. Moja porodica misli da pretjerujem. Je li sa mnom sve u redu?

Zbog čega sam se promijenila? Kako da budem kao ranije? Hvala unaprijed. Pozdrav!
donna odgovaraDonna odgovara:

Draga Sara, higijena je vrlo širok pojam. S pretpostavkom da previše brineš o osobnoj higijeni i čistoći okoline u kojoj se nalaziš pokušat ću ti na temelju toga objasniti o čemu se točno radi, odnosno zašto si se promjenila.
Higijena nije kod svih ljudi ista, što se tiče osobne higijene ovisi o čovjeku i metabolizmu ali isto se veže i na okolinu u kojoj se osoba nalazi, problem nastaje ako čistimo već maloprije očišćeno – što nije rijedak slučaj.

Ukoliko je tvoj problem u osobnoj higijeni, nekada svi znamo pretjerivati oko toga jer jednostavno dođu neke faze kada se osjećamo prljavo i što god napravili taj osjećaj nikako ne nestaje. Tako jednostavno psihološki funkcioniramo neko vrijeme i to nas na kraju pusti i vratimo se na staro.
Čistoću okoline ponekad znamo pretjerano održavati, i nakon svake posjete temeljito očistiti cijeli stan tako da bude skoro steriliziran prostor – ovaj slučaj je vrlo lako riješiti. Ili si odredimo granice kada i kako ćemo čistiti ili jednostavno čistimo po potrebi – ja bi isključivo preporučila prvo rješenje, jer se drugom teže prilagoditi. Odredimo datume kada radimo generalno spremanje u prostoru gdje živimo i tome se prilagodimo. Ukoliko se dogodi da nešto prijevremeno moramo odraditi, odradimo samo to i generalno spremanje napravimo na datum koji je predviđen za to.

Osobnu higijenu je malo kompliciranije za riješiti, ali nije nemoguće. Ako konstantno imamo osjećaj prljavosti i neurednosti, prvo se trebamo zapitati zašto mislimo da smo takvi i naći elemente koji nam daju takav osjećaj.
Koliko vidim iz tvog pitanja, ti si svjesna svog problema jer otvoreno pričaš o njemu i svjesna si da u zadnje vrijeme pretjeruješ oko toga – znači već si na dobrom putu da to zaustaviš.

Kada pronađeš elemente koji te tjeraju na učestalo čišćenje, tj. ne pronađeš ih, onda ćeš moći samostalno odlučiti kada i kako ćeš održavati osobnu higijenu. Ovo bi bio neki prvi korak prema samokontroli čišćenja.
Teško je pobijediti vlastitu psihu, ali nije nemoguće, uvijek postoje elementi koji nas tjeraju da radimo nešto samo njih nismo tada svjesni jer smo previše opterećeni da to nešto moramo napraviti.

Lijep pozdrav Sara, tvoja savjetnica Donna.