Robela – more sitnica i problema

Poštovana Donna, imam problem koji ste već bezbroj puta čitali u to sam sigurna. Imam 39 godina, razvedena sam, živim u kući sa mojim roditeljima i sa sinom kojem je devet godina.

Ono što mene muči što roditelji i ja sve češće dolazimo u sukob oko more sitnica, od kućnih obaveza, pa do odgoja mog sina. Ako sam reagirala nisam trebala, ako nisam reagirala baš sam tada trebala. Ne prođe ni dan a da se netko ne uvrijedi ili da nešto krivo ne napravim. Iskreno umorna sam od silnih grintanja i negodovanja.

Otac je oduvijek bio strog ali ne mogu reći da je zločest, samo što se našeg odnosa tiče nisam se nikada osjećala voljena od njegove strane. Uvijek nekako kao da sam lijevo smetalo. Majka je osoba koja obožava oca i u stopu ga prati, a ja se pokušavam boriti sa svim valovima koje mi život nosi. Od posla koji je stresan, odgoja djeteta pa nadalje. Ima dana kad pomislim pa zar stvarno moguće da sam toliko loša. Da nitko ne vidi ni moj trud ni ništa dobro u onome što radim. Iako sam u najboljim životnim godinama osjećam kao da imam 100 godina a zapravo znam i želim tako malo u životu.

Želim samo svoj mir, da mogu mirno gurati i plutati po valima, a ne da me ovako guše. Voljela bi čuti vaše mišljenje dali je zaista u meni problem, jeli moguće da sam toliko loša? Srdačan pozdrav, Robela
donna odgovaraDonna odgovara:

Draga Robela, ovo što si napisala na početku tvoga pitanja je u potpunosti točno i znam obitelj s potpuno identičnim slučajem. Iz tvojih riječi koje si mi napisala pokušat ću stvoriti neku osnovnu sliku tvojeg profila i tvojih roditelja i nadam se da ću uspjeti barem za početak te uputiti na pravi put prema rješenju tvog problema. Teško je isključiti naše roditelje i objasniti im da stvaraju pritisak ali moguće je postaviti neke granice do koje mogu ići.

Prvo, što bi bilo i najbolje rješenje, pokušati se odvojiti od njih odnosno pokušati ostvariti neku psihološku i tjelesnu granicu te da njihov kontakt s tobom i sinom bude kao posjeta a ne kao način života. Primjetila sam da živite u kući, pa ako je moguće od kuće napraviti dva stambena prostora za vas dvoje i za tvoje roditelje jer ponekad previše kontakta i provedenog vremena može stvoriti napetost i slične neugodne situacije. A posjeta i vrijeme provedeno skupa kada su životi odvojeni može biti ugodno i lijepo provedeno, upravo je to slučaj s obitelji koju sam spomenula prije.

Možda ti se može činiti nemogućim ali moraš pokušati na bilo koji način objasniti da pritisak koji se vrši na tebe nikako ne pogoduje situaciji te da trebaš njihovu potpunu podršku i olakšanje s njihove strane da ti dopuste miran život odnosno život koji je normalan i koji pripada tvojim godinama jer sa svojih 39 godina više nisi neiskusna osoba koja konstanto griješi i uči se životu da trebaš savjete i njihovu pažnju 24 sata dnevno.
Roditelji koji žele upravljati svime u njihovom životu najčešće se trude da naprave sve kako treba i da sve bude bez greške, a upravo tu rade jednu od većih greški a to je tzv. manipulaciju elementima te pritom ne postaju svjesni da su oni mogući uzrok problema a to je jako teško promjeniti kod starijih osoba.

Iz tvojih riječi stvorila sam profil osobe koja je prošla u životu i više nego dovoljno i sada ga samo želi živjeti i uživati.
Mislim da je tvoje vrijeme da uživaš u svom životu sa svojim sinom i zbog toga moraš izvući još malo snage iz sebe da ovo preživiš jer ćeš teško trpjeti takvu situaciju i napetost sljedećih godina i nadati se da će jednom prestati.
Na tebi je da ubuduće kada vidiš da razgovor ide prema svađi, prestati upravo tu i smiriti situaciju u svojoj obitelji. Ako od razgovora neće biti nikakvih pozitivnih elemenata onda ga moraš stopirati na vrijeme i pokazati roditeljima da si spremna na sve. Moraš im pokazati o čemu se može razgovarati a o čemu nebi trebalo i kada odnosno u koje teme tvog života oni nebi trebali ulaziti.

Kada bude sve mirno i ne bude posebna tema u razgovoru s roditeljima pokušaj započeti temu o kojoj smo sada pričali i ozbiljno porazgovaraj s njima o tome. Možda onda pronađete zajedničko rješenje jer kada već svađa krene i kada se tenzije povise, onda bude prekasno za bilo kakav dogovor. Iskoristi i neke moje riječi ukoliko ti bude trebalo još argumenata ili ideja da dođete do najbolje zajedničkog rješenja jer uz vas tu je i tvoj sin kojeg treba usmjeriti na pravi put i za kojeg se vrijedi boriti.

Želim ti sreću u daljnjem životu i želim da pronađeš ono što je najbolje za tebe i na kraju za tvog sina.

Lijep pozdrav Robela, tvoja savjetnica Donna.