Renči – financije i dugovi

Kako se povratiti kad potoneš do dna? Moj problem je tako veliki da ne znam kako da riješim sve probleme sa financijama, a sama sam?
donna odgovaraDonna odgovara:

Draga Renči, financije i dugovi su danas česti problemi i vrlo često ih je teško riješiti u kratkom roku ali na dugoročno nema problema koji se ne može riješiti, samo je potrebno da ostaneš jaka i pozitivno razmišljaš.
Moraš gledati što ti je krajnji cilj i pod svaku mjeru to ostvariti, naravno pod svaku mjeru ali u granicama normalnog i ne na štetu nekog drugog ili sebe.

Prvo što moraš je odvojiti ono što je najbitnije u tvojem životu, i pogledati koliko imaš na kraju plus u svemu tome odnosno što možeš odvojiti za vraćanje preostalog duga. Kada dobiješ taj iznos onda ćeš znati točno za koliko dana, tjedana, mjeseci možeš postići da dio duga potpuno ukloniš.
Tada možeš ići na dogovaranje s drugom stranom kada znaš s čime ćeš moći raspolagati a možeš računati na to da s nekim honorarnim poslovima možeš dobiti i veća primanja i tu već nastaje mali pozitivni višak koji možeš iskoristiti za nešto drugo.
Onaj višak koji ti ostane odvojiš za dugove, a dodatna primanja ostaviš za sebe da si povremeno priuštiš nešto novo ili nešto što želiš tako da život koji živiš ne bude samo sklapanje kraja s krajem jer tako stvaramo negativan osjećaj a s time i negativno razmišljamo.

Bez obzira na velike dugove, moraš si ponekad uljepšati život s nekim stvarima koje voliš raditi, to nam pomaže da opstanemo u teškoj situaciji u kojoj se nalazimo.
Ukoliko dođeš u situaciju da dobiješ neka puno veća primanja, svakako veći dio odvoji na vraćanje duga tako da ga što prije zatvoriš ali dio iskoristi i za svoje potrebe.
Uvijek razmišljaj na način da su financijski problemi nešto što nastane i nešto što na kraju i nestane, moraš gledati na to da stres i svakodnevno razmišljanje o negativnoj strani tvog života utječe na tvoje zdravlje a to je ono što nikako ne želiš izgubiti.

Sada si osiguraj ono najosnovnije, vidi u kakvoj si situaciji i kako raspolažeš sa novcem koji bi inače bio višak. Dalje je sve pitanje vremena koliko treba da se skupi dovoljno novaca da riješiš dug po dug, i pokušaj pronaći povremene honorarne poslove za dodatan izvor prihoda.

Lijep pozdrav Renči, tvoja savjetnica Donna.