promjena faksa

Upisala sam medicine I ubrzo sam shvatila da to nije ono sto mene ispunjava. Htjela sam jos u drugoj sedmici fakulteta odustati, ali nisam jer me je bilo sramota tako nesto I saopstiti svojima. Jer sam u srednjos skoli super ucila(zavrsila sam Gimnaziju) I bila uporna( I bila sam upala na budzet). Kad ja nesto zelim uvijek sam to ostvarivala. Ali upisavsi ovaj fakultet kao das am se ugasila. Ja se ne prepoznajem. Sve mi je bilo dosadno. Jedino mi se dopao izborni predmet hemija. Hemija je uvijek bila moj omiljeni predmet. I kada sam odlucivala o fakultetu htjela sam nesto gdje ima hemije I izbor mi se sveo na medicine I farmaciju I mnogi su mi govorili da mi je medicina bolja. A ja sam iskreno od farmacije pobjegla jer nisam znala fiziku( a sad znam da na farmaciji nemaju zadatke samo teoriju). A na prijemnom za farmaciju su matematika I hemija. Malo me bilo strah I matematike. Jesam je voljela I uvijek vjezbala, ali sam nekako imala osjecaj da ja to ne znam bas odlicno. I sad mislim da bi to bio pravi izbor u ono vrijeme. Ali problem je sto medicina I farmacija imaju slicne predmete I meni se na medicine nijedan predmet ne svidja.  I cini mi se da ucim manje nego ikada. Svejedno mi je postal. Sve mi je to nekako apstraktno I ne razumijem to. Od predavanja sam jedino slusala socijalnu medicine, jer je to konacno bio predmet gdje sam svaku rijec razumijevala I shvatala. Zaboravila sam reci da biologiju nikad nisam voljela. Obracam vam se jer zelim da promjenim fakultet ali opet imam strah od neuspjeha. I izgubila sam ogromno samopouzdanje koje sam imala.  Nekako mislim da bi nabolje bilo da pobjegnem od svih smjerova medicine. I nekad razmisljam o pravu(poslije hemije moj omijeni predmet je istorija. I bila sam u osnovnoj skoli prvak na republickom takmicenju). A opet me strah d ace mi I tu biti dosadno. I u srednjoj ja nikad nisam voljela sve predmete. Ali tu je bila hemija, istorija I srpski, koji su me da kazem gurali dalje. I moj veliki problem je sto ja nijedan predmet ne volim u potpunost. Eto hemija mi je omiljeni predmet, obozavam organsku, ali ne volim biohemiju I neorgansku. Isto tako istoriju volim, najvise novi vijek, ali nikako ne volim srednji vijek. I kada me nesto interesuje ja se dajem sto posto, a kada ne dzaba sve,.  Ali nikada nisam imala meko zanimanje koje bih htjela. Dobro voljela bih biti frizer, ali imam odlicne ocjene I bolje je po mene da iskoristim to.Kkako da znam koji je fakultet za mene. Sta da radim? Ali sam sigurna da ne zelims stidirati medicine. Ni u jednom trenutku nisam dala sve od sebe, a kad nisam sada mislim da necu nikada.

1 komentar

  1. Donna says:

    Draga lena, u životu jako je bitno da slijedimo svoje srce i svoju intuiciju. Ako te nešto ne ispunjava, onda samo gubiš vrijeme radeći to. Zbog toga je važno što ranije promijeniti pravac. A ti si relativno rano prepoznala da medicina nije ono što te ispunjava, naprotiv, tebe taj fakultet kao da guši. Ako ti hemija više leži, i imaš mogućnost za promjenu fakulteta, onda vrijedi pokušati i vidjeti da li će to biti ono pravo. I sama si napravila neki prioritet i shvatila da je hemija omiljeni predmet, a na listi prioriteta je i istorija. Istoriju možeš zadržati kao hobi, u tom slučaju.
    Nikad nemoj razmišljati da je neka odluka konačna. Čak i ako se odlučiš da promijeniš faks, nije sigurno da će i to biti ono pravo, jer mi ljudi ponekad moramo da isprobamo više stvari kako bi odabrali onu pravu. Stoga, hrabro, za svojim snovima!