Općenito o odgoju

savjeti za djecu, savjeti za odgoj, problemi u odgoju, pubertet djeteta, savjeti za pubertet, savjeti za zločestu djecu, imam nemirno dijete, trebam savjet, odgojni problemi, odgojni savjeti, problemi u odgoju, problemi s djecom, kako riješiti problem s djetetom, dijete me ne sluša

Djeca u odrastanju, pubertetu.
Razmišljaju samo o zabavi, igricama, društvu a pritom zaborave na školu, učenje, ispite.

To smo svi prošli u mladim danima i svi se sjećamo tog bezbrižnog osjećaja.

I naravno, isto žele ali i trebaju proći i naša djeca, samo u kojoj količini.

Teško je malo dijete ili tinejdžera naučiti neke osnovne obaveze, pogotovo kada na njega ima najveći utjecaj društvo koje ne znamo kakvo je.

Djeca i mlade osobe trebaju proći taj dio djetinjstva jer je to ipak i jedan od najljepših dijelova života.
Tu je najteže odrediti kada ograničiti neke povlastice djeteta i kada mu zadati obaveze s kojima će shvatiti kako odrastanje nosi neke druge elemente osim onih što najviše žele, punoljetnost i pristup svim pogodnostima uz, vjerovatno i najvažnije, vozačku dozvolu.

Najbolje bi bilo postaviti sitne obaveze i zadatke kada dijete počne shvaćati kako život funkcionira i s time će steći tu naviku, da se važne stvari ne mogu izbjegavati i odgađati uz naravno sitne nagrade za uspješno obavljene zadatke.
Također, ne treba dijete navikavati na princip zadatak – nagrada jer ista stvar daje lošu naviku tako da se sve obaveze izvršavaju u nadi da će dobiti nešto što želi.

Također, česti razgovori s djetetom daju veliki napredak u odnosu i povjerenje između roditelja i djece što može dovesti do velikog plusa da više cijeni Vaše mišljenje nego one stvari što čuje od društva, što je danas iskreno govoreći vrlo rijedak slučaj.
Kada ispravljamo dijete u njegovim pogreškama, potrebno je naglasiti i objasniti zašto je nešto što je napravio pogreška i zašto se to drukčije radi, tako se dječji mozak razvija i dobiva svoje stavove kojih će se držati bez obzira što društvo i ostali govorili, a s time se razvija i procjena dobro – loše kao i sama opća inteligencija i shvaćanje.

Djeci treba pružiti maksimalno, osigurati im sreću i ljubav, ali i maksimalno kontrolirati njihove postupke i biti uvijek u blizini. To je najbolji način za uspješnu ”transformaciju” djeteta u mladu i pametnu osobu.