Olimpijske igre i sport 80-ih

olimpijske igre, osamdesete

Već nam je poznato kako su osamdesete godine prošlog stoljeća ostavile ogroman utjecaj na sve kulturne pravce. Pa tako i na sport.

Iako je nekoliko iznimno važnih dogadjaja bilo bojkotirano, neka od najvažnijih su uspješno odigrana i zapamćena, poput: 1980. Zimske Olimpijske igre kada su američki hokejaši osvojili zlato, ovaj događaj je nazvan i „Čudo na ledu“. 1984. Zimske Olimpijske igre u Sarajevu. Tadašnja Jugoslavija je bila druga komunistička zemlja u kojoj su se održale Olimpijske igre. 1986. Mike Tyson je postao najmladji boksač teške kategorije na svijetu. 1988. Ljetne Olimpijske igre u Južnoj Koreji na kojima je prisustvovalo više od 160 nacija, te su unatoč bojkotu ostvarile najveću prisutnost ikad do tada zabilježenu.

Neka od najvažnijih svjetskih imena u svijetu sporta 80-ih bila su: Jimmy Carson – američki igrač hokeja koji je igrajući za nacionalnu hokejašku ligu (NHL) u svojoj 18-tog godini života 1986-1987 uspio u jednoj sezoni zabiti 37 golova, a već iduće sezone proslavio se zabivši čak 55 čime je postao jedan od najboljih mladih sportaša! Wayne Gretzky – kanadski igrač hokeja na ledu, nadimka “The Great One” priznan je za najboljeg igrača NHL-a u povijesti, prozvan najboljim igračem ikada od strane mnogih igrača, sportskih novinara pa čak i od strane samog NHL-a! Michael Jordan – američki igrač košarke, najpoznatiji i najbolji igrač kojega je nacionalno košarkaško društvo (NBA) ikada vidjelo. Drži NBA rekord u koševima od prosječno čak 30 koševa za vrijeme jedne utakmice! Mike Tyson – svjetski poznat američki boksač koji je već s 20 godina bio najmlađi boksač teške kategorije koji je osvojio naslove WBC-a (World Boxing Council), WBA-a (World Boxing Association) i IBF-a (International Boxing Federation).

Naravno, u bivšoj Jugoslaviji 80-ih godina je također sport bio iznimno važan. Jugoslavenska košarkaška reprezentacija osvojila je zlato na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980., broncu 1984. u LA-u te srebro u Seoulu 1988. Na Svjetskom prvenstvu u Kolumbiji 1982. i 1986. u Španjolskoj osvojili su broncu. Dok su na Europskom prvenstvu osvojili srebro u Čehoslovačkoj 1981. 1987. broncu u Ateni te 1989. zlato u Zagrebu. Jugoslavija je i u nogometnom svijetu bila vrlo aktivna. Takozvana “Velika Četvorka” (Dinamo, Hajduk, Partizan i Crvena Zvezda) kao i danas, i 80-ih je bila najveća i najpopularnija nogometna ekipa. Iako veliki klupski rivali, u reprezentaciji Jugoslavije su postizali zavidne rezultate. Više o osamdesetima