obiteljski problemi

Pozdrav, ja bi trebao jedan vas savjet. Imam problema kod kuce. U kuci zivimo ja, moja zena, kcerka od 4 mjeseca, moja baka, moji roditelji i dva brata. Ja i moja zena nikako ne mozemo vise zivjeti ovdje. Ima nas puno mi neznamo sta vise napravit.
Dakle, brat je skoro pa stalno zivcan i svaka sitnica ga naljuti, baka se mjesa u nas zivot i govori kako trebamo odgajati djete i zeli da je sve po njenom i ako joj kazemo da znamo kako treba napravit (npr sta se bebe tice naljuti se). Imamo i psa koji stalno laje i radi sitnice. Naime, problem je taj jer nemozemo u stan jer ja nemogu nac posao radi epilepsije a supruga je na porodajnom i imamo mala primanja. Pokusali smo nesto sa radom kod kuce al ne ide. Neznamo vise sta da radimo, izdrzavali smo do sad nekako zivjet s njima al sad je preslo svako granicu. Moj otac je razgovarao s bakom al ona ne slusa nego i dalje zeli da je sve po njenom. Molim pomoc, hvala puno.

1 komentar

 1. Donna says:

  Dragi miki, teško je odgovoriti na tvoja pitanja. To je, ipak, tvoja familija s kojom živiš cijeli život. Baka je stara i nekako uz starost i dolazi čangrizavost i negodovanje. Ti i tvoja supruga imate malu bebu što vas čini još nervoznijim i reagujete na sve i svakoga oko sebe.

  Bilo bi, svakako, puno bolje da ti i tvoja porodica imate svoj kutak i da se možete osamostaliti, no, nekad nam se dogadjaju stvari kako bismo mogli nešto naučili.
  Možda bi ta promjena koju želiš trebala započeti od tebe samog, da stvari pogledaš iz drugog ugla. Preporučujem ti knjige “Razgovori s Bogom” od Neale Donald Walsch (može se naći na netu) u kojima on, izmedju ostalog, navodi kako bi malu djecu trebalo da odgajaju starije osobe. A zašto? Zato što mladi još nisu stigli ni sami da nauče kako da žive a sada moraju odgajati i brinuti za novo biće.

  Poslušaj ponekad svoju baku. Ili, bar pokušaj da je odobrovoljiš i da joj ponekad kažeš da je u pravu i da ćeš je poslušati u nekim slučajevima, ali da ti želiš svoje dijete odgajati na svoj način. Život se sastoji od malih kompromisa, ne možemo dobiti druge da rade ono što mi hoćemo, ali možemo svojim pozitivnim primjerom da učinimo da se i oni drugačije ponašaju. Moraš promijeniti svoj stav.

  Dok traju ova krizna vremena trebamo pronaći kreativna rješenja kako bi nam svima bilo bolje. Pronadji neku aktivnost koja će ti odvući pažnju od buke oko tebe. Istraži što je to što stvara psihozu u kući. Budi pokretač i organizator u svom domu. Na mladjima svijet ostaje, a ti se potrudi da napraviš dobre osnove. Najbolje, a nekad i najtužnije u svemu tome je da ništa ne traje vječno, neće dugo proći, život će možda okrenuti neki drugi smjer, djeca odrastu, roditelji nas ostave. Budi zahvalan na onome što imaš, jer tako se otvaraš za novu energiju primanja.

  Želim ti ostvarenje tvojih želja!