NOCOMMENT

Poštovana Donna,

u vezi sam s djevojkom godinu i mjesec dana, u zadnjih 3-4  mjeseca često se svađamo.
Naravno imamo i lijepih trenutaka ali te svađe su postale veliki napor i neznam kako da se maknemo iz tog začaranog kruga.
Različite smo osobe, ona je vrlo tvrdoglava osoba i temperamentna  dok sam ja smireniji i rađe cu pretrpit neke stvari, popustit joj samo kako bi svađa prestala. Ne mogu iskljucit to da se volimo i da bih sve napravio kako bi nasa veza uspjela.
Nije zadovoljna stvarima koje joj pruzim tj. uvijek teži višemu i tako se često žali kako joj ne pružam dovoljno pažnje, a kada se ja na to požalim  da se rijetko viđamo (jednom tjedno, eventualno 2 puta) ona odgovara  kako ima obaveze jer mora uciti jer se školuje još, dok ja sam trenutno bez posla pa imam viška vremena.
I dok joj pokusavam objasniti neke stvari koje me muce ona to u najvise slucajeva ne shvaca nego samo dere po tome sto nju smeta i kako zapravo ja nju ne razumijem.

Imate li kakav savjet u vezi svađa? Nešto korisno kako ih izbjeci? Ili kako se “pravilno” svađati pa da iz tog svega ne prekinemo vezu.. Jer nekada i iz najmanje prepirke dođemo do velike svađe..

3 komentara

 1. Donna says:

  Dragi NOCOMMENT, povremene svadjice su normalne u svakoj vezi. No, ako misliš da je to previše i da se ne može trpiti, potrebno je da sagledaš stvar iz više uglova. Koji su najčešći razlozi svadjama? Ko ih započinje? Ko je nezadovoljan više i zašto? Pišeš nam da je djevojka nezadovoljna onim što joj pružaš, žali se na nedostatak pažnje, a, u stvari, je ona ta zbog koje se ne vidjate češće. Ok, pažnja se može posvećivati i kad niste skupa, sada imamo sve te tehnološke spravice, ali.. ako osjećaš da je nezadovoljna bez obzira koliko se ti trudio, onda je možda po srijedi nešto drugo.
  U svakoj vezi dodje do krize nakon prve zajedničke godine, ali to ne bi trebalo biti ništa što se ne može riješiti ukoliko ima dovoljno osjećaja na obje strane. Tvoja trenutna situacija (bez posla) te čini malo više osjetljivim, možda imaš osjećaj manje vrijednosti zbog toga, pa se više i povlačiš i trpiš te svadje i njene izlive nezadovoljstva, ali stvarno ne bi smio da sve prepuštaš slučaju, nego da se aktivno uključiš u rješavanje problema. Jer, ako se budeš povlačio, gubićeš sve više u njenim očima, smatraće da si previše labilan i da može činiti što joj volja, stoga je najbolje da s njom obaviš jedan ozbiljniji razgovor i da joj kažeš, da ne želiš neku burnu vezu, već stabilan odnos sa uzajamnim poštovanjem. Svi imamo svoje granice dokle možemo ići, a neki ljudi se rukovode tvrdoglavošću, koja se obično samo njima obije o glavu. Do svadja može da dodje i ukoliko vaš odnos nije razjašnjen, tj. ako nemate zajedničke ciljeve. Zato porazgovarajte u kojem smjeru želite da vas odnos ide i da li se vidite zajedno i za npr. 5 godina. I još jedna stvar, najprije morate srediti stanje na osobnom planu, biti zadovoljni prvo sa samim sobom, pa tek onda graditi zajedničke planove. Toliko od mene. želim ti ostvarenje želja.
  “Donna”

 2. NOCOMMENT says:

  Draga Donna,

  što ste mislili pod “..ako osjećaš da je nezadovoljna bez obzira koliko se ti trudio, onda je možda po srijedi nešto drugo.” ?
  Što mislite što to drugo?

  • Donna says:

   Ponekad ljudima ne možemo pružiti više nego što već pružamo, ako mi smatramo da je to dovoljno, a drugoj strani nije, onda treba ustvrditi što je to što želi od veze… ako vidi da se trudiš, i ako joj je još stalo do tebe, onda će ti oprostiti sve pa i to ako joj trenutno ne možeš pružiti više. Medjutim, još uvijek treba da sam sebi odgovoriš na pitanja, zbog čega dolazi do svadje, ko kome i što zamera, ko je više nezadovoljan, ko započinje prepirke i zašto.. U tim pitanjima se krije i odgovor koji tražiš. Lijep pozdrav!
   Donna