Mimi – grižnja savjesti

Imam veliki problem s grižnjom savjesti.
Ovako ja sam mlada mama, živim sa svojim suprugom u prilično velikom stanu i naravno stalno smo maštali da se odvojimo od mojih. Nakon uzastopnih svađa s mojim ocem i njegovog sebičnog i zločestog ponašanja napokon smo odlučili da definitivno idemo i intenzivno tražimo podstarski stan. Moji roditelji su rastavljeni, iako i dalje žive pod istim krovom, u neslozi, mama je psihički iscrpljena i obolila je od silnih svađa i suprug i ja smo se složili da ju vodimo sa nama, što i ona jako želi.

E sad, mene jako muči kako će moj otac, bez obzira što je jako tvrdoglav, bezobrazan i sebičan, uspjeti poplaćati sve račune i kako će živjeti jer je u mirovini. Znam da će nam to sve jako zamjeriti i da ćemo se jako posvađati što me čini užasno nervoznom i grizem se zbog toga što ćemo učiniti, a i jako voli svojeg unuka (valjda je to jedino do čega mu je sada stalo, do unuka i svog psa) i bojim se da će mi do kraja života zamjeriti što mu odvodim unuka i ostavljamo ga samog, ne znam kako se boriti s tom grižnjom savjesti.

Oprostite možda je malo zamršena poruka, ali i ja se osjećam malo zamršeno sad. Nadam se da ćete mi uspjeti malo olakšati. Unaprijed zahvaljujem!
donna odgovaraDonna odgovara:

Draga Mimi, situacija je svakako komplicirana ali ne znači da je nemoguće napraviti neki zajednički odnos koji bi mogao puno bolje funkcionirati kada su strane odvojene, odnosno povremeni sastanci i razgovori bi mogli svima olakšati daljnji život. Ponekad je dovoljno da situacija bude napeta samo iz razloga što su pojedine osobe konstantno blizu jedno drugoga.

Mislim da je i više nego jasno da će tvoj otac novu vijest loše prihvatiti, ali možeš mu na neki način dati do znanja da on neće ostati bez svog unuka već da ćeš mu dati šansu da ga može vidjeti kad poželi. Razloge selidbe nije potrebno objašnjavati jer mu je vjerovatno jasno zašto se sve odvija tako i on će shvatiti nakon nekog vremena da je jednostavno bolje tako i da drugog rješenja nema.

Grižnju savjesti ćeš imati neko vrijeme nakon preseljenja ali to će postupno nestati jer ćeš i dalje vidjeti oca i on će i dalje vidjeti svog unuka, tako da moraš uključiti opciju da ćeš se nalaziti povremeno s njime i da u nekom kontaktu morate ostati. Tako jednostavno mora biti i s tim se moraš pomiriti.
Vaše financijsko stanje ne poznajem dovoljno ali ako želi dio obitelji biti odvojen nemoj isključiti opciju da ocu ponekad pomogneš sa financijama jer je i on dio obitelji, kakav god da bio.
I sebi i njemu ćeš olakšati kada mu pružiš novu priliku da imate dobar odnos iako niste više toliko blizu jedno drugoga a s time ćeš i dobiti svoj unutarnji mir a on osjećaj da nije ostao sam.

Podjela na dva dijela može imati jako pozitivan utjecaj na vas i na njega, a možda i on shvati da ima samo jedan život i da mu je ovo prilika da promijeni svoje stavove i ponašanje. Pokušaj, nakon što se odselite, što više ostati u kontaktu s njime tako da vidiš kako se on ponaša i kako se osjeća i dali ima nekakvih promjena u svemu tome. Ne znači da će odvajanje negativno utjecati na vas, iako će se tako činiti u početku ali na kraju će svi naći svoj mir i živjeti svoj život.

Lijep pozdrav Mimi, tvoja savjetnica Donna.