Kupnja računala

kupnja računala, odabir računala

Danas na tržištu postoji ogroman izbor različitih tipova računala, od prijenosnika (laptopa), mega popularnih tablet računala, sve popularnijih mini računala, smartphoneova, sve do klasičnih stolnih računala.

U tom šarolikom računalnom svijetu, prosječnom čovjeku je prilično teško odabrati ono računalo koje bi njegove potrebe najbolje zadovoljavalo, te najčešće učinimo pogrešku kupujući djetetu laptop, pa čak i sebi ukoliko Vam računalo nužno ne treba za prenošenje, tj. ako često putujete, a dio posla neizostavno morate raditi na računalu, tu ne mislim na pristup internetu i kontakt sa kolegama i prijateljima, jer za takvu svrhu puno su povoljnija i učinkovitija smartphone i tablet računala koja uopće nećete osjetiti kao dodatnu prtljagu, a pružiti će Vam kvalitetno multimedijalno iskustvo dostatno pravog računala (slušanje glazbe, pristup internetu, fotografiranje, chat, youtube, pristup društvenim mrežama, dijeljenje raznih sadržaja i sve tome slično) već za konkretan rad u ponešto zahtjevnijim aplikacijama.

Zašto laptop ne kupovati? Zato jer većina korisnika (najmanje 70%) na računalu radi kod kuće ili na poslu, dakle uopće ga ne prenose, osim možda do dnevnog boravka ili sobe gdje prijenosnika najčešće drže na koljenima što onemogućava adekvatnu ventilaciju unutrašnjosti računala, a isto pak za posljedicu ima dodatno pregrijavanje i ranije uništenje ključnih komponenata računala. Dakle i za prijenosnika bi bilo najbolje da ga koristite za nekakvim uredskim stolom, po mogućnosti uz notepal (dodatni hladnjak i stalak za prijenosnika). Osim toga, važno je znati da prilikom kupnje laptopa svakako treba obratiti pozornost na trajanje baterije, te istu treba vaditi iz računala kada je ono priključeno na struju jer će kontinuirano punjenje i pražnjenje iste, uz dodatno zagrijavanje, učiniti da će Vam baterija onda kada ju stvarno budete trebali, biti zapravo beskorisna, tj. da će njezino trajanje biti kraće od sat vremena, a kupnja originalne nove, kao i bilo kojeg drugog originalnog dijela za prijenosno računalo iznosi najmanje 800 kuna. Zatim kronični nedostatak USB portova, na prijenosniku iziskivati će kupnju USB hub uređaja (nešto kao produžni USB) ukoliko mislite uključiti više od 3 USB uređaja (printer, miš i usb stick), a da ne morate stalno uključivati i isključivati neke od tih uređaja. Uz prijenosnika svakako preporučam i kupnju klasičnog USB miša, jer rad na touch padu laptopa nije ni približno komotan kao sa klasičnim mišem. A sad kad sve ovo zbrojite i pokupujete ispada da ste zapravo trebali klasično stolno računalo, jer opet imate hrpu žica i kojekakvih dodatnih uređaja te uopće niste mobilni, a još k tome imate i gnjavažu sa baterijom.

Iz vlastitog iskustva Vam govorim, da su prijenosna računala i njihovo održavanje daleko skuplja nego što je to slučaj sa stolnim računalima, nikako nisu pogodna za gaming (igranje igrica), previše se zagrijavaju, te ih je potrebno redovito otvarati i čistiti unutrašnjost, što u većini slučajeva ne možete Vi sami, već ih je potrebno voditi na servis, u protivnom već nakon dvije godine možete očekivati da Vaš prijenosnik neće ispravno raditi. Na servis mi svakodnevno dolaze prijenosnici stari jedva dvije godine, a kojima je pokvarena matična ploča, razbio im se ekran ili je korisnik nehotice zalio računalo sa kakvom tekućinom i čiji popravak najčešće prelazi ili je oko 2000 kuna, što je užasno puno. Čisto za primjer, ukoliko Vam se sok razlije po tipkovnici stolnog računala, otići ćete u trgovinu i kupiti novu tipkovnicu za 30 kuna, a Vaše računalo će i dalje raditi ispravno. Ukoliko Vam je kojim slučajem grom spržio ploču prijenosnika, nova matična ploča ako je uopće dobavljiva košta oko 2000 kn, a ploča stolnog računala već od 300 kn. Mogućnost nadogradnje isto je sasvim neupitno na strani stolnog računala, jer kad Vam dijete za godinu, dvije, ili tri, bude reklo da mu laptop radi sporo, praktički i nećete moći puno učiniti, a za stolno računalo ćete kupiti grafičku karticu i dodatnu memoriju, te za manje od 1000 kuna imati praktički novo računalo sa kojim ćete gurati sigurno još 3 godine.

Sve u svemu, treba prije kupnje jako dobro razmisliti i odvagnuti što i za koju Vam točno svrhu treba i svakako se konzultirati sa stručnjakom iz tog područja. Ja i moj servis uvijek Vam stojimo na raspolaganju. Slobodno nas možete kontaktirati putem maila ili telefonski, pitati što Vas zanima i zajedno sa nama odlučiti i odabrati ono računalo sa kojim ćete stvarno i dugoročno gledano biti zadovoljni, a još k tome i uštedjeti.

Link na našu web stranicu: http://solbit-racunala.hr

Marica Čargonja: 092/1333-555