Kriza

Draga Donna, već neko vrijeme ja i moj momak imamo problem šta se tiče svadja. U vezi smo godinu dana i volimo se i previše. Držimo jedno do drugoga i sve ali ima 2 mjeseca uvijek kad se svadjamo vičemo jedno na drugo, histeriziramo, govorimo što ne bismo trebali i što je najgore svi nas gledaju. Oboje smo svjesni našeg ponašanja u tome trenutku i pričamo o tome i trudimo se promjeniti, ali nekako kao da nam ne ide. Nakon svadle uvijek bude sve po starom, lijepo, najljepše i držimo jedno do drugog više nego do bilo čega. Samo imamo taj problem šta se tiče svadja i vikanja okolo i ne kontroliranja a nikako ne možemo to riješiti. Molim te odgovori mi jer nam je potreban savjet stručnjaka. Hvala ti puno 🙂

1 komentar

 1. Donna says:

  Draga niki36, znaš kako kažu: ljubav je sladja, kad se svadja. 🙂 Vi ste to izgleda i sami primjetili, pa se svadjate sve češće, 🙂 jer kad se bura smiri, znate da će pomirenje biti slatko i da ćete opet uživati jedno u drugom, svaki put sve snažnije. To se pretvara u rutinu, ali jednom će to morati da stane, jer svadja uvijek pobijedi ljubav.
  Vi čak možda i ne znate da ste se svadjali, ili svadja izgleda kao nešto nevažno i daleko, kao neka prolazna epizoda… Medjutim, epizoda po epizoda, nastane serija svadja, a one postepeno potkopavaju i najsnažnije veze.

  Svaka veza dodje u krizu nakon nekog vremena, ona vezanost i zajedništvo s početka veze počinje da slabi,i ponovo se zauzimaju odbrambene pozicije. Jer, svaka veza nosi sa sobom i odredjene obaveze prema drugoj polovini u paru, a svi mi, koliko god ljubav bila jaka, ipak, više volimo sebe. I tu nastaje borba za sebe, nastaje takmičenje i odmjeravanje snaga.

  Svi se bojimo, da ako popustimo, onaj će drugi dominirati, bićemo mu “pod nogom”. Vi se još uvijek upoznajete u mnogim aspektima, i stoga ispitujete živce i reakcije onog drugog, želite provjeriti ljubav onog drugog, želite ga testirati… Tu nastaju nesuglasice, jer mislite da se radi o nepovjerenju, ponekad se jave sumnje, i želja da se nešto raspravi. To je u redu, ako se dešava u privatnosti svoga doma i na civiliziran način. Ti nam pišeš da se vi ne možete baš kontrolirati i da se svadjate pred drugima.

  Je li to neka predstava za druge ili želite druge da uvučete u svoje nesuglasice? Da li tražite sudiju? Kako izgledaju svadje kad ste sami, ili je samo čar svadjati se pred drugima? Odgovor bi bio interesantan, jer parovi koji se svadjaju pred drugima, nisu bas interesantna slika ni za zamisliti, a kamoli prisustvovati. Histerije i vikanje pred publikom, ne samo da šteti vašoj vezi, nego ta veza ni u očima drugih nije vrijedna poštovanja.

  Stoga, ako uživate u svadjama, radite to kad nemate publiku 🙂 Šalu na stranu, potrebno je vidjeti koji su razlozi tih svadja, ako su to u biti neke sitnice, onda nisu vrijedne trošenja živaca i energije na njih. Morate preispitati sebe i svoje ponašanje, a ne onog drugog, priznati sebi svoje greške i onda ih priznati i onom drugom. Ispričati se ako smo pogriješili, pohvaliti onog drugog kad zasluži…

  Ako su razlog svadjama neke veće stvari, one nikada ne mogu biti riješene svadjom. Mada svadje do nekog stupnja mogu biti zdrave za jednu vezu, važne stvari se, ipak, moraju rješavati razgovorom i uvažavanjem onog drugog. Kompromis se mora naći, a što mladi parovi to prije shvate, to njihova veza ili brak ima veće šanse da opstane.

  Wayne Dier je rekao, kada imate izbor da budete u pravu ili da budete ljubazni, uvijek budite ljubazni. Kada učiniš da se ona druga osoba osjeća bolje i ti ćeš se bolje osjećati. Zatezanje samo šteti. Ovdje je jedan zanimljiv članak o tome: http://zakonprivlacnosti.com/wayne-dyer-prevazilazenje-ega/

  Želim vam da sačuvate ljubav i pobijedite vaše male svadje! 🙂
  Lijep pozdrav
  “Donna”