Kako se uspješno ostaviti cigareta

Vjerojatno ovo pitanje mnogi pušači svakodnevno postavljaju sami sebi s obzirom da prestanak pušenja može biti dugotrajan i vrlo težak proces. Naime, poznato je da duhan stvara snažnu psihičku ovisnost i vrlo je teško riješiti se ovog poroka. Prije svega važno je biti odlučan i donijeti konačnu odluku da ste stvarno spremni na ovaj poduhvat. Bitno je i biti vrlo uporan jer u principu u naumu ostavljanja pušenja uspijevaju samo oni najuporniji.

prestati_pusiti

Nakon ostavljanja pušenja stalno ćete imati osjećaj da vam nešto fali. Zamijenite tu potrebu za cigaretama čašom vode, šetnjom ili čak ozbiljnijom fizičkom aktivnošću poput trčanja ili planinarenja, a sve u cilju odvraćanja misli. Fizička aktivnost je istovremeno i odlična prevencija u cilju izbjegavanja nagomilavanja kilograma zbog naglog prestanka pušenja – naime poznato je da prestanak pušenja izaziva jaču potrebu za hranom, a time i sakupljanje novih kilograma. Na taj način nećete morati primjenjivati nikakve dijete ili slične programe o kojima se danas puno piše. Fizička aktivnost doprinosi lakšoj borbi protiv psihološke traume koja je bila izazvana dugogodišnjim unosom duhanskih proizvoda koji sadrže štetan nikotin i katran.

Dodatni uspjeh je zajamčen ako ograničite upotrebu alkoholnih pića i kave koja sadrži kofein. I u ovom je slučaju poznato da kofein i cigarete jednostavno idu jedno uz drugo te će vas, u slučaju veće konzumacije kave, svaka šalica usmjeravati ka ponovnom vraćanju pušenju. Zamijenite kavu čašom vode.

Kada ste u početnoj fazi prestanka pušenja, izbjegavajte noćne izlaske. Izlasci su vrlo čest faktor koji doprinosi povratku pušenju. Također, obavezno potražite podršku vaših najmilijih. Ukoliko je netko od vaših ukućana također pušač, zamolite ga da vas ni u kojem slučaju ne pokušava nagovoriti da probate samo jednu cigaretu od koje vam ništa neće biti – zapamtite, samo jedna cigareta će vas vjerojatno ponovno vratiti na staro i upropastit ćete sav dotadašnji trud koji ste uložili u prestanak pušenja.