Kako se koristi đumbir

Đumbir je višegodišnja biljka, poreklom sa azijskog kontinenta. Najviše se proizvodi, pa i troši u Indiji. Danas se uzgaja svuda u tropskim predelima. Jedan je od najstarijih začina sa istoka koji su stigli u Evropu, a u novije vreme je veoma popularan širom sveta. To je delimično zbog mirisa i ukusa koje daje jelima, a delimično i zbog nespornog lekovitog dejstva ovog začina. U prodaji se svež koren đumbira može naći i kod nas. Obično se nalazi u velikim marketima gde se prodaje povrće na kilo. Naravno, dostupan je i kao začin u prahu.

Biljka đumbir

Biljka đumbir naraste oko 1 metar u visinu, a stabljika je slična trski. Cvetovi su žutozeleni, grupisani u cvasti nalik grozdovima. Koren se razvija na podzemnoj stabljici u vidu rizoma – gomoljastih, krtolastih zadebljanja.

Koren đumbira

U ishrani i medicini je zanimljiv koren. Koren je ono zbog čega se đumbir prevashodno i uzgaja. Po boji je sličan krompiru, ali ne i po obliku. Karakterističan oblik đumbira može asocirati na šaku sa zadebljalim prstima, koji nisu uvek svi na broju. Kada se nožem zaseče koren, širi se prijatan miris. Ovaj miris će vas možda podsetiti na miris nekog sapuna ili deterdženta, ali ne brinite, ovo je prirodno i jestivo. Boja unutrašnjosti korena je žuta. Ukus je priča za sebe. Svež đumbir ima ljutinu, koja se donekle može uporediti sa paprikom. Sve u svemu vrlo zanimljiv koren.

Korist od đumbira

Đumbir se koristi u kulinarstvu, prehrambenoj industriji i prirodnoj medicini. Kao začin u kuhinji je dobro poznat i neko ga voli, a neko ne. Neka istočnjačka jela se ne mogu ni zamisliti bez đumbira. Dok se u Aziji više dodaje jelima, u Evropi se više dodaje pićima. Sem kao sastojak u receptima mnogih kuhinja sveta, đumbir se koristi i kao sastojak lekovitih pomoćnih preparata koji se prave kod kuće. Poznate su mešavine đumbira i meda, te đumbira i limuna, koje su na dobrom glasu kada je reč o podizanju imuniteta, preventivnom delovanju protiv prehlade, virusa i bakterija. Vrlo dobar način da se upotrebi svež đumbir je da se skuva čaj od đumbira. Koren se oljušti i isecka na kriške, pa se od toga kuva čaj. Čaj je isto tako dobar protiv prehlade, zatim kod mučnine (posebno kada se ide na putovanje), te kod upale mišića nakon vežbanja.

Čitajte još o đumbiru i drugim lekovitim biljkama na lekovitebiljke.com