Dražana – prekid veze

Moj problem je u mom sinu.
On ima 29 godina, bio je u vezi dugoj 4 godine, djevojka je prekinula a on to teško prihvaća, bolje rečeno nikako, a ja ne znam načina kako mu pomoć.
Postoji li psihoterapeut koji se bavi takvim pitanjima
.
donna odgovaraDonna odgovara:

Draga Dražana, teško je nakon duge veze ponovno stati na noge i sve zaboraviti, pogotovo za osobu koja tu vezu nije prekinula niti je željela prekinuti, kao što se radi u slučaju tvog sina.
Inače je poznato da vrijeme zaliječi i najveće rane, ali ponekad to baš i ne bude tako odnosno ne bude tako lako kao što je to lako izreći i kao što ste spomenuli, ponekad je potrebna i stručna pomoć.

Zbog toga što sin ima već 29 godina, u ovom slučaju psiholog nije dovoljno obučen za takve stvari, već stručnu pomoć bi trebalo potražiti kod psihijatra ali sve ovisno kada se taj prekid dogodio. Ako je stvar još ”svježa” i nije prošlo dovoljno vremena, moj savjet je da pustite svog sina da riješi to na svoj način i onako kako on želi.
Možda je najbolje za njegove osjećaje da to preboli na takav način a kasnije će sve doći na svoje mjesto.
Svakako, stručnu pomoć bi preporučila ukoliko se cijeli proces oduži i ako vidite da nema nikakvog pomaka u njegovom ponašanju.

Sada bi htjela preusmjeriti tvoje razmišljanje i dati do znanja da ti kao njegova majka imaš dovoljno iskustva u životu i prošla si dovoljne životne škole, a uz sve to, ti ga najbolje poznaješ od svih. Mislim da si ti ta koja mu najbolje može pomoći, samo još nisi vidjela koji je najbolji način za to, ali ja vjerujem da postoji i da ćeš to bolje napraviti nego psihijatar za koga će on biti samo još jedan pacijent i dugoročni razgovori o istoj temi.
Možda bi bilo najbolje da mu otvoriš odnosno proširiš vidik koji trenutno ima i predložiš mu neke druge stvari o kojima on sada i ne razmišlja, jer, veza ima svoje nedostatke – ne možemo raditi baš sve što poželimo, vezani smo za partnera i zajednički odlučujemo. Sada kada više nije u vezi, on je te nedostatke (tako ćemo ih nazvati privremeno) maknuo, nema ih više i sada je slobodan čovjek. Kao takav ima više izbora i više stvari, hobija i ostaloga čime se može baviti.
Recimo na taj način bi mu mogla pristupiti sljedeći put i, da tako kažem, otvoriti oči.

Lijep pozdrav Dražana, tvoja savjetnica Donna.