Dijeta sa maslinovim uljem i proteinima

Ukoliko kilograme niste izgubili unatoč smanjenom unosu kalorija i masnoća, isprobajte ovu senzacionalnu dijetu koja obećava gubitak 3 kilograma za 5 dana uz pomoć maslinovog ulja i drugih nezasićenih masnih kiselina.

Maslinovo ulje i proteini dijeta bazira se na biološki visokovrijednim bjelančevinama , maslinovom ulju i mastima s esencijalnim masnim kiselinama : mesu, ribi, peradi, jajima, orasima i hranjivim biljnim uljima. Dozvoljeni su i voće i povrće , dok su namirnice vrlo bogate ugljikohidratima ( žitarice, kruh, brašno, tjestenina, riža, krumpir) i šećer strogo zabranjene.

Kako se provodi ova dijeta
Današnja prehrana uglavnom je bogata teškom hranom s velikim udjelom ugljikohidrata, što dovodi do debljanja. Razlog je to što ugljikohidrati izazivaju brz porast razine šećera u krvi , što opet uzrokuje lučenje inzulina .Hormon gušterače samo djelomično potiče jetru i masne stanice da preuzmu višak šećera u krvi, prijetvore ga u masnoće i sačuvaju.Kao posljedica, razinu šećera u krvi brzo pada, što se manifestira kao ponovna glad.

Ako se u narednim obrocima opet uzimaju uglavnom ugljikohidrati , tijelo masnoće taloži umjesto da ih razgradi, što se postiže samo prehranom na bazi bjelančevina i masti . Bjelančevine i masti tijelu daju energiju, životno važne amino i masne kiseline , i ujedno ga zasite na duže vrijeme. A što je najvažnije, ne talože se u masne naslage.

Tijekom svih dana dijete s maslinovim uljem za DORUČAK možete jesti po izboru :
– 150 g mekog kravljeg sira pomiješanog sa žličicom maslinovog ulja i žlicom sjemenki suncokreta ili sezama
– 1 Kuhano ili jaje pečeno u tavi s 50 g nemasne šunke ili 200 g tvrdog sira sa svježim začinskim travama

Kao prijepodnevni ili popodnevni MEĐUOBROK kombinirajte :
– 200 G kefira
– 100 G ribe iz konzerve
– šalicu tople čokolade od 150 ml mlijeka i 1 pune žlice kakao praha ( bez dodatka šećera ! )

RUČAK treba sastojati od morske hrane po vašem izboru i salate s maslinovim uljem.

VEČERA također podrazumijeva proteinsku hranu na vama je da odlučite izmedju 100 g pilećih ili purećih prsa ili 100 grama ribe. Pored ovoga naravno ide i salata sa maslinovim uljem.

Prednosti proteinske dijete s maslinovim uljem :
Dijeta je brza i učinkovita , nema gladovanja i dopušta mnoge varijacije “na temu”, pa sami možete osmisliti i kombinirati maštovite jelovnike koji vam neće dosaditi tijekom provođenja dijete.

Nedostaci :
Ovo nije dijeta na duge staze . Dugoročno, preporuča se uvođenje kruha i ostalih ugljikohidrata u jelovnik, jer u protivnom dolazi do stvaranja kiseline u krvi.

Kao i kod mnogih drugih dijeta i kod ove će rezultati biti mnogo bolji ako povećate fizičku aktivnost.Nemora to biti bavljenje nekim napornim sportom značajno će pomoći i jedan sat šetnje svakog dana.Ako ovu zdravu naviku usvojite i poslije dijete nećete ponovno imati problema s viškom kilograma.