Barbika – zašto tolika ljubomora

Nalazim se u veoma neobičnoj situaciji, koja nije nikako simpatična. Čini se vrlo teška. Veoma sam mlada da mi se to dešava. Jedna obična tinejdžerka. Dugo sam voljela jednog dečka. Nedavno, činilo se kao da će sreća ponovo zakucati na moja vrata. Ponovo sam se zaljubila. Kao što sam naglasila, samo se činilo.

Zapravo muškarac koji mi se zaista sviđa stariji je od mene tri godine, što moji roditelji ne bi mogli zamisliti. On ima 17. Uz to sve, ima i djevojku kojoj je 19. Zbližili smo se tačno prije 2 mjeseca. Mnogo razgovaramo preko društvenih mreža, mobitel mi je prepun njegovih poruka, poziva i slično, čak se i viđamo. Ne sviđa mi se to što je ljubomoran na svakog muškarca, koji me samo pogleda. Zapravo mi nismo skupa, niti je on ikada rekao da nešto osjeća, pa da se može tako ponašati. Uostalom i da jesmo zajedno, ovo nije tolerantno. Za ova dva mjeseca, koliko se i znamo, mnogo sam naučila o njemu, kao i on o meni. Veoma mi je zanimljivo biti s njim, nikada mi ne može biti dosadno. To me čini sretnom. Nisam mu priznala šta osjećam. Ne izgledamo kao prijatelji. Tolika bliskost nije prijateljstvo. Osjećam mnogo više od toga.

Možda sam sebična, ko zna, ali srce ne pita. Bojim se, ako mu priznam, možda me napusti ili možda zamrzi. Kada ga pitam nešto u vezi te djevojke, samo okrene glavu, skrene pogled i trudi se da izbjegne odgovoriti na moje pitanje. To se desilo par puta, dok jednom prilikom nisam inzistirala na njegovom odgovoru. Pitala sam ga voli li tu djevojku. Izbjegavao je dati odgovor, skrenuo je pogled. Šutio je. Okrenula sam njegovu glavu prema sebi i pogledala ga u oči. Napokon je odgovorio. Osjećala sam blagi ‘lom’.”Da, volim”, rekao je. Nakon par minuta, malo je falilo da padne i prvi poljubac. Srećom nije jer da jeste, mislim da bih do sada umrla od tuge. Neko vrijeme se nismo čuli. Imam osjećaj da to sve polako prestaje, nisam ga vidjela nekoliko dana. Čudno! Bojim se, a iskreno, ne mogu ovako. Razmišljala sam o tome da mu kažem šta osjećam, ali nemam dovoljno hrabrosti jer me okupiraju misli na moguće posljedice.

Šta da radim ?! Ne mogu zaboraviti oko moje lijepo, zapravo i nije moj ! Mada ljudi kažu, vrijeme liječi sve rane. Ovu moju, ne može izliječiti, jer ne želim da ga izgubim, niti da njemu ili njegovoj djevojci nanesem bol. Samo želim da svi budemo sretni. Teško izvodivo, ali uvijek sanjam o tome.
Rekao mi je da je ne može zaboraviti, a uz to sve, mislim u trenutku ljutnje izgovorio je: ”On je bolji od mene, čak je i ljepši, neka on bude tvoj”. Tada je mislio na svog najboljeg prijatelja. Neshvatljivo, zaista.
donna odgovaraDonna odgovara:

Draga Barbika, kao što si navela, premlada si da proživljavaš neke stvari koje su, recimo, namjenjene više za starije osobe kada su osjećaji već više razvijeniji i puno dublji.
Iz pitanja vidim da on ima djevojku, i planira je nastaviti imati, ne želi prekinuti s njom nego želi pored nje možda imati drugu, možda si ta druga ti. Razlog ljubomore je taj što on zna da ima djevojku pored tebe i ne želi da ti neki drugi muškarac priđe pa da u nekom drugom slučaju on tebi budi na drugom mjestu, ili da di pored njega imaš još nekoga jer si ti to dobila s njegove strane.

Trenutno mislim da nebi bilo dobro da mu kažeš što točno osjećaš prema njemu jer mislim da to ništa neće promijeniti, može samo pogoršati situaciju odnosno moglo bi podignut njegov ego više nego što je i tu bi nastali veći problemi, on bi počeo to iskorištavati.
Zbog bitne razlike godina (pod bitno mislim na period života a ne na tri godine razlike) teško ti mogu objasniti da se njegovo razmišljanje uveliko razlikuje od tvoga, jer je on prošao taj period u životu i sada već postaje odrasla osoba – to ide sporije nego što je sazrijevanje do punoljetnosti.

Sada je važno da shvatiš da on ne želi s tobom imati ozbiljnu vezu već to ima s drugom djevojkom i ti se moraš znati postaviti prema tome, a ako se još uvijek želiš družiti i viđati s njime – možeš, ali moraš uvijek imati to na umu tako da se tvoji osjećaji prema njemu polako nestaju te da vidiš u njemu samo osobu s kojom ti se lijepo družiti i to je sve.
Svi kažemo da vrijeme liječi rane, ali ne na svaki način a pogotovo ne čekanjem da nam bude bolje.
Ti sada moraš početi živjeti svoj život koji se ne vrti oko njega, nego polako više pridavati važnosti društvu i drugim osobama gdje možeš upoznati nekog drugog koji će ti se isto svidjeti, recimo nekog koji je tvoje godište tako da imate više zajedničkih tema i da na neki način isto razmišljate, da imate isti stav prema nekim situacijama u životu.

Najbolji način da sebi osiguraš sreću je da okreneš novu stranicu u životu i da staviš sebe na prvo mjesto, jer ako sami sebe ne cijenimo i ne dajemo dovoljno važnosti sebi kao osobi, ne možemo očekivati od nekog drugog da nam daje više od toga.
Krenuti dalje je jako teško, i ja to razumijem, ali moraš sama shvatiti da je to trenutno najbolje za tebe a kasnije možda sa dečkom o kojem govorimo bude nešto više, možda se opet nađete u nekoj situaciji i krenete ispočetka zajedno, ako ti do tada već ne budeš u sretnoj i stabilnoj vezi s nekom drugom osobom.

Lijep pozdrav Barbika, tvoja savjetnica Donna.